13. tammikuuta 2012

Suzanne Collins - Nälkäpeli-trilogia

Tammikuu on kulunut aiemmin luettuja kirjoja uusiessa, kun en ole vielä löytänyt mitään uutta luettavaa. Nälkäpeli-kirjat luin siis ensimmäistä kertaa vuosina 2009-2010. Päätin ottaa ne jälleen uudelleen luettavaksi maaliskuussa ilmestyvän elokuvan kunniaksi. Ja näitähän lukee mielellään useampaan kertaan, kun ovat yksiä suosikeistani.

Nälkäpelissä parasta on aina ollut sen erilaisuus. Collins on kehittäny täysin uudenlaisen maailman ja luonut sinne uskottavan tarinan. Ensimmäisessä kirjassa keskitytään ainoastaan itse Nälkäpeliin, joka saa lopulta aikaan kipinän kapinalle. Tarina muuttuu synkemmäksi Vihan liekeissä, jossa Katnissin pitäisi yrittää korjata aiheuttamansa vahingot. Matkijanärhessä pääosassa on kapinallisten sota Capitolia vastaan, mikä tekee kirjasta kahta ensimmäistä paljon synkemmän. Nälkäpeli koskettaa, tempaa mukaansa ja herättää tunteita vihasta rakkauteen. 

Nälkäpelin viehättävyyttä lisää sen onnistuneesti kuvatut henkilöt. Collins on tehnyt kaikista henkilöistä, myös sivuhenkilöistä, kiinnostavia persoonia, eikä ketään ole jätetty "keskeneräiseksi". Katnissin tulisuuteen, Peetan myötätuntoisuuteen ja jopa Haymitchin rappeutuneisuuteen on helppo samaistua. Tärkeintä on tietenkin jokaisen henkilön uskottavuus. 

Vaikka sarjan kaikki kirjat ovatkin loistavia, on oma suosikkini Vihan liekit. Jostain syystä 'ihastuin' kirjan kelloareenaan, joka on nerokas. Lisäksi tässä kirjassa esitellään niin paljon uusia henkilöitä, jotka tuovat lisää väriä tarinaan. Kaikki kolme kirjaa ovat myös saaneet minut itkemään, mutta etenkin Matkijanärhessä muutaman henkilön kuolemat surettivat minua. Nälkäpeli on varmasti sarja, josta puhutaan jonain päivänä klassikkona. Ainakin minä nimeäisin sen tulevaksi klassikoksi.
Suzanne Collins - Nälkäpeli-trilogia
1. The Hunger Games (2008) - Nälkäpeli (2009), 335 sivua
2. Catching Fire (2009) - Vihan liekit (2010), 354 sivua
3. Mockingjay (2010) - Matkijanärhi (2010), 362 sivua

Suomentanut Helene Bützov, WSOY
Kaksi ensimmäistä kirjaa on saatavana myös pokkarina.


Ei kommentteja: