8. helmikuuta 2013

Beth Revis - Shades of Earth


Hieman on ollut kiireistä töiden kanssa, joten lukeminen on ollut hidasta. Tammikuun lopulla sain luettua viimeisen osan Revisin Across the Universe -trilogiasta. Loistava sarja sai arvoisensa päätöksen ja nautin kirjasta paljon. Toivottavasti saamme lukea lisää Revisin tekstiä tulevaisuudessa.

Viimeistä edeltävässä kirjassa A Million Suns (suom. Miljoona aurinkoa, saatavilla nyt) Amy, Elder ja osa Godspeedin väestä ovat päättäneet lähteä kohti uutta planeettaa. Shades of Earth jatkuu suoraan siitä, missä edellinen kirja loppui. Laskeutuminen uudelle planeetalle ei onnistu täysin, vaan joku tai jokin yrittää häiritä sitä. Uuden maan kauniin ulkokuoren takna piilee jotain vaarallista.

Amy saa vihdoinkin sulattaa vanhempansa ja muut jäädytetyt, mutta Maassa syntyneiden ja Elderin väellä on vaikeuksia luottaa toisiinsa. Planeetalla elävien hirmupetojen lisäksi siellä on asunut tai asuu edelleen muitakin olentoja. Kun ihmisiä alkaa kuolla, Amy ja Elder huomaavat taas olevansa tekemisissä Phyduksen kanssa.

Tässä kirjassa oli mukana enemmän jännitystä kuin edellisissä osissa, ja ehkä jopa hieman kauhuakin. Kirjassa on kunnon scifi-meininkiä, kun kaikki outoudet tuntuvat viittaavaan alieneihin. Alkuun ajatus alieneista ei oikein tuntunut sopivan tähän sarjaan, mutta tarinan edetessä se unohtui. Trilogian kaikissa kirjoissa on ollut mukana vallanahneita hahmoja ja ihmisten välillä on riittänyt ristiriitoja. Tässä kirjassa vastakkain ovat Maassa syntyneet ja aluksella syntyneet.

Amyn ja Elderin rakkaus on kehittynyt aiemmissa osissa hitaasti, missä Revis poikkeaa monesta muusta kirjailista. Mukavaa vaihtelua, kun päähenkilöt eivät ole umpirakastuneita ensimmäisestä kirjasta asti. Viimeisessä osassa heidän suhteensa on enemmän esillä, mutta se ei mene yli. Se on kaunista ja lopussa lähes sydäntäsärkevää, jos näin voi sanoa. 

Lukunäyte, s. 1
"Wait," I say, my heart clenching.
     Elder's finger hovers over the launch button. He glances up at me, and I can see the worry in his eyes, creasing the corners and making him look old and sad. The planet shines through the honeycombed glass in front of us - blue and green and white and sparkling and everything I have ever wanted. But the emotion twisting my stomach is fear.
     Terror.
     "Are we ready for this?"

Beth Revis - Shades of Earth, 369 sivua, Razorbill 2013

5 kommenttia:

Katinka kirjoitti...

Tämä on sillä alati kasvavalla luku-listalla. Melkein kerran jo nappasinkin tämän kindlelle mutta korkea hinta sitten laittoi odottamaan. Pitääkin vilkaista josko olisi hinta alentunut tai löytyisi jostain muualta edullisemmin. Olen pitänyt edellisistä osista, odotankin kuinka Revis päättää sarjan.

Anonyymi kirjoitti...

Olen kyllä odottanut pitkään ja hartaasti, että tämä kirja ilmestyisi suomeksi. Oma kielitaitoni kun ei riitä kokonaisten kirjojen lukemiseen. Edellisistä osista pidin todella paljon. Myös tulevan suomennoksen nimi mietityttää. Olisikohan Maan varjot? :D

Anonyymi kirjoitti...

Tiedätkö, milloin tämä on suomeksi saatavilla?

Anonyymi kirjoitti...

Tiäkkö yhtään millon tulee suomeks :o oliko vaikee lukea enkuks ? Tai että oliko vaikeeta enkkua :)?

Ester kirjoitti...

Oi, pidän tästä suuresti. Hienosti kirjoitettu.:)