28. joulukuuta 2013

Veronica Roth - Divergent


Huh, blogi on ollut täysin kuolleena lähes koko vuoden, mutta nyt ajattelin taas jakaa ainakin osan lukukokemuksistani tänne. Tänä vuonna on tullut luettua hieman vähemmän ja kaikkea lukemaani en muista. Päivittelin välilehtiä ja lisäsin sinne ne kirjat, jotka muistan lukeneeni kuluneena vuonna. Comebackin ajattelin tehdä esittelemällä teille joululahjaksi saamani kirjasarjan ensimmäisen osan. Tästä sarjasta sain tietää nähtyäni ensimmäisestä kirjasta tehtävän elokuvan trailerin. Elokuva on tulossa ensi keväänä kuten myös suomennos kirjasta. Malttamattomana toivoin joululahjaksi koko sarjan englanniksi.

Divergent on dystooppisen kirjasarjan ensimmäinen osa. Kirjan päähenkilö on 16-vuotias Beatrice 'Tris' Prior ja tapahtumat sijoittuvat Chicagoon, joka on jakautunut viiteen ryhmään luonteenpirteiden perusteella. Beatricella on edessään valinta, joka muuttaa kaiken. Valintansa jälkeen Tris totuttelee uuteen elämäänsä ja löytää sekä ystäviä että vihollisia. Samalla Trisin on salattava todellinen minänsä, koska totuuden paljastuminen voisi koitua kuolemaksi.

Tulipahan löydettyä loistava kirja-sarja Nälkäpelien jatkoksi. Veronica Roth on yhtä nerokas kuin Suzanne Collins vaikka kirjat eivät olekaan suoraan verrattavissa toisiinsa. Divergent on synkempi ja raaempi, mutta siinä on omat valoisat ja rakastettavat kohtansa. Kuten niin monissa muissakin dystopiakirjoissa, tässäkin on rajoitettu yksilön vapautta ja ihmisiä on lokeroitu. Mutta aina löytyy niitä, jotka eivät sovi näihin asetettuihin lokeroihin ja jotka johtavat järjestyksen hajoamiseen. 

Myös tästä kirjasta löytyy romanttinen puolensa. Se ei kuitenkaan mene siirappiseksi tai häiritseväksi, vaan istuu tarinaan hyvin. Rakastumisen lisäksi myös ystävystymisellä on tärkeä osa kirjassa. Ystävien erottaminen vihollisista on vaikeaa ja joskus ystäväksi luultu voi yllättää. Tämä tuo oman jännittävyytensä kirjaan, koska lukija ei voi olla varma kenestäkään.

Lukunäyte, s. 60
   The boy –Four –looks over his shoulder and shouts, ”First jumper –Tris!”
   A crowd materializes from the darkness as my eyes adjust. They cheer and pump their fists, and then another person drops into the net. Her screams follow her down. Christina. Everyone laughs, but they follow their laughter with more cheering.
    Four sets his hand on my back and says, "Welcome to Dauntless."

Veronica Roth - Divergent, 487 sivua, Katherine Tegen Books 2011
(suom. Outolintu, Otava tammikuu 2014) 

4 kommenttia:

Kirjaneito kirjoitti...

Oih, Divergent! ♥ Yksi nykyisistä lempisarjoistani. Voin sanoa, että loppusarjakin jatkaa samalla, upealla tasolla kuin tämä ensimmäinenkin. :) Ihanaa, että tällä on muitakin lukijoita!

Hansu kirjoitti...

Jep, ensimmäinen kirja tuli luettua hetkessä ja toinen on hyvässä vauhdissa. Huikea sarja!

Reta kirjoitti...

Tämä on kyllä ollut lukulistalla jo jonkin aikaa. Kiitoksia muistutuksesta! :)

Aino kirjoitti...

Oi, pidän tästä suuresti. Hienosti kirjoitettu.:)