11. huhtikuuta 2012

Rick Riordan - Salamavaras

Mitä jos kuulisit olevasi Olympoksen jumalan puoliverinen jälkeläinen? Percy Jacksonin elämästä on leikki kaukana, kun antiikin jumalat, sankarit ja hirviöt muuttuvat todeksi...

"Me emme ole tyhmiä, Percy Jackson. Oli vain ajan kysymys milloin saisimme tietää, kuka sinä olet."
Mistä matikanope oikein puhuu? Se mitä newyorkilaiselle Percy Jacksonille tapahtuu kesken luokkaretken, on jotain ihan pimeää. Hän saa kannoilleen Kreikan mytologian pelottavimman hirviö ja päätyy Puoliveristen leirille, jossa häntä odottaa suuri tehtävä. Percyllä ystävineen on kymmenen päivää aikaa etsiä ylijumala Zeuksen mestarisalama, maailman mahtavin ase, ja estää ihmiskunnan tuhoisin sota.

Tämä kirja ehti lojumaan hyllyssäni pari vuotta lukemattomana. En vain koskaan tarttunut siihen kunnolla. Yhdellä yrittämällä pääsin ehkä kuudenteen lukuun. No nyt oli kirjoitusten jälkeen lukemisenpuutetta, ja kun kirjastoonkaan en ehtinyt, päätin vihdoinkin lukea Salamavarkaan. Ja ihan hyvä kirjahan se oli.

Salamavaras aloittaa Riordanin Percy Jackson -kirjasarjan. Kirjan voisi heittää samaan kategoriaan Pottereiden kanssa, koska niissä on samoja piirteitä. Tarina oli seikkailullisen menevä, ei niinkään syvällinen. Hahmot olivat ehkä vähän 'ohuita' ja jonkin verran epäuskottavia ikänsä puolesta. Tai ainakaan minun 12-vuotias siskoni ei vaikuta läheskään yhtä fiksulta ja itsenäiseltä kuin samanikäiset Percy ja Annabeth. Mutta ehkä kirjojen sankareille sallitaan ylimääräinen fiksuus, vaikka he olisivat nuoria...

Täytyy sanoa, että pidin Riordanin kirjoitustyylistä. Se oli normaalia persoonallisempi ja hauskempi. Hänen kirjoitustyylinsä varmasti innostaa nuorempia ja laiskempia lukijoitakin tarttumaan kirjaan. Kirjoitustapa myös piristää tarinaa, joka on aiheeltaan melko erikoinen. Antiikin jumalat kun eivät kovin usein nykypäivän fantasiakirjallisuudessa esiinny.

Lukunäyte, s. 32-33
    Muorit tuijottivat vielä minua tien toiselta puolelta. Keskimmäinen katkaisi langan, ja minä vannon, että kuulin napsahduksen, vaikka välissä oli nelikaistainen tie. Toiset muorit käärivät sähkönsiniset sukat kerälle ja minä jäin ihmettelemään, kenelle ne oli kudottu - Bigfootille vai Godzillalle?

Rick Riordan - Salamavaras (alkup. The Lightning Thief, 2005), 367 sivua, suomentanut Ilkka Rekiaro, Otava 2008 (Leffakannellinen painos ilmestynyt 2010)

Ei kommentteja: