1. helmikuuta 2012

Beth Revis - Matka alkaa


Kansilehdestä:
Hyinen matka kohti tuntematonta alkaa

Avaruusalus Varjelus lähtee viemään tiedemiehistä ja asiantuntijoista koostuvaa retkikuntaa kohti kaukaista planeettaa. Mukana aluksella ovat myös 350 vuodeksi syväjäädytetyt Amy ja hänen vanhempansa. 

17-vuotias Seuraaja on asunut Varjeluksella koko ikänsä ja hänelle Aurinko-Maa on vain kaukaista historiaa. Kun Seuraaja valmistautuu tulevaan tehtäväänsä aluksen johtajana, hän löytää alukseen kätketyt ihmiset - ja punatukkaisen Amyn.

Kun Amy herää 50 vuotta liian aikaisin, niin selviää, että myös muiden syväjäädytettyjen henki on uhattuna. 

Tämä kiinnitti kirjakaupassa huomioni jo pelkästään upealla kansikuvallaan. Takakannen ja kansilehden luettuani, olin jo innoissani kyseisestä kirjasta. Sainkin kirjan yllättävän nopeasti kirjastosta itselleni ja päivässähän tämä tuli luettua. Mihinkään muuhun ei pystynyt keskittymään enää ensimmäisen sivun käännettyään.

Sci-fiä ei ole tullut viime aikoina luettua, enkä muutenkaan innostu liian 'sekavasta' sci-fistä: Star Warsitkin katson mieluummin elokuvina. Across the Universe - Matka alkaa olikin vähän kevyempi lajityyppinsä edustaja.Siinä oli mukana vähän dystooppisiakin pirteitä ja pienen pieni muren romantiikkaa. Mutta varmasti tästäkin kehittyy kunnon rakkaustarina seuraavissa osissa. Tykkäsin myös siitä, että kerronta tapahtui sekä Amyn että Seuraajan näkökulmasta.

Kirjan idea matkasta uudella planeetalle on kiehtova. Avaruusalus Varjelus on kuin pieni valtio, mutta Amylle se aiheuttaa vain klaustrofobiaa ja hämmennystä. Varjeluksen elämä hämmensi kieltämättä minuakin, ennen kuin sille saatiin tarkempia selityksiä. Pidin Seuraajasta henkilönä, mutta Amy jäi ainakin vielä hieman etäisemmäksi. Muutenkin näiden kahden päänsisäisisä ajatuksia olisi voinut selvittää vähän laajemmin. Sivuhenkilöistä etenkin Harley jäi mieleen, mutta myös Orion herätti kiinnostusta alussa.

Tähän sarjaan odotan jatkoa innolla ja toinen osa A Million Suns onkin ilmestynyt jokin aika sitten englanniksi. Suomennosta on varmasti luvassa myöhemmin.

Lukunäyte, s. 63
Hän on kauneinta mitä olen koskaan nähnyt, mutta myös omituisinta. Hänen ihonsa on kalpea, melkein läpinäkyvän valkoinen, enkä usko että se johtuu pelkästään jäästä. Asetan käteni lasiarkun kannelle hänen sydämensä yläpuolelle. Ihoni on kuin tumma varjo hänen valkeutensa yllä.

Beth Revis - Matka alkaa (alkup. Across the Universe, 2011), 400 sivua, suomentanut Outi Järvinen, Otava 2012

Ei kommentteja: