29. lokakuuta 2012

Lauren Oliver - Kuin viimeistä päivää


Olen ollut jo pitkään tietoinen Lauren Oliverin Kuin viimeistä päivää -kirjasta, mutta aina tuli jätettyä kyseinen teos kirjastoon. Sain syyskuussa Nafisanilta (Yöpöydän kirjat) Ota riski ja rakastu kirjaan -haasteen, jossa minut haastettiin lukemaan kyseinen kirja. Joten päätin sitten lopulta tarttua tähänkin kirjaan, ja hyvä niin.

Samantha Kingstonilla menee elämässään hyvin: hän on nätti, hänellä on huippupoikaystävä ja hän kuuluu koulun parhaisiin piireihin. Yhtenä päivänä kaikki kuitenkin muuttuu hetkessä ja hyvin alkanut päivä jää Samin viimeiseksi. Sam kuitenkin herää seuraavana aamuna ja huomaa elävänsä viimeistä päiväänsä uudelleen. Seitsemän päivää muodostavat seitsemän vaihtoehtoista totuutta, jotka muuttavat Samia ja hänen läheistensä tulevaisuutta. 

Kuin viimeistä päivää on vakuuttava kasvutarina, jossa kaikki ei ole ihan sitä miltä näyttää. Kirja oli alusta loppuun mukavaa luettavaa ja Samiin oli helppo samaistua. Tarinassa oli yllätyksiä, mutta joitain asioita pystyi myös arvaamaan etukäteen. Muutamat Samin ystävistä jäävät ehkä hieman etäisiksi, mutta enimmäkseen henkilöt on kuvattu hyvin ja niistä saa jonkinlaisen otteen.

Olen iloinen, että luin tämän kirjan, koska siitä jäi päällisin puolin hyvä fiilis. Täytyy siis kiittää Nafisania haasteesta! Minä en tällä kertaa laita haastetta eteenpäin, koska en keksi nyt mitään hyvää kirjaa luettavaksi. Tämä oli kuitenkin mukava haaste ja toivottavasti näitä nähdään jatkossakin.

Lukunäyte s. 74
Tiedän putoavani unessani, vaikka ei olekaan olemassa suuntia, seiniä, puolia tai kattoja vaan kaikkialla pelkkä kylmän ja pimeän tuntu. Minua pelottaa niin että voisin huutaa, mutta kun avaan suun, mitään ei tapahdu, ja mietin että jos vain putoaa ikuisesti eikä ikinä osu mihinkään, onko se silloin enää putoamista?

Lauren Oliver - Kuin viimeistä päivää (alkup. Before I Fall, 2010), 412 sivua, suomentanut Tero Valkonen, WSOY 2010

4 kommenttia:

Jami kirjoitti...

Minä lukaisin kirjan viime talvena ja fiilikset aika pitkälti samanlaiset kuin sinulla. Mua jäi kuitenkin äärettömän paljon häiritsemään sen kiusatun tytön kohtalo eikä kukaan ole oikein osanntu sanoa juuta eikä jaata joten saat kunnian olla seuraava tentattavani :D

Samhan kuoli aina jokaisen päivän päätteeksi, koska oli teoriassa jo kuollut. Kuitenkin se, että Sam pelastaisi sen kiusatun tytön hengen oli äärimmäisen tärkeää. Mutta oliko sillä sitten mitään merkitystä jos kerran kuolleet tosiaan pysyvät kuolleina? Tai lähinnä että kuoliko se tyttö sun mielestä joka tapauksessa, vaikka Sam hänet lopulta pelastikin?

Hansu kirjoitti...

Mä luulen että tyttö kuoli joka topauksessa, koska hänhän kuoli samana iltana kuin Sam. Mutta luulen, että tytön pelastamisella oli merkitystä Samille. Eli Sam sai sen tavallaan pois omaltatunnoltaan. Tai jotain sen suuntaista.

Niina T. kirjoitti...

Hauskaa lukea ajatuksiasi kirjasta. Löysin itse teoksen Anun blogista Jos vaikka lukisi, ja laitoin silloin heti hänen kokemuksista luettuuan kirjan varaukseen. Kiva, että kirja ei ollut pettymys.

Jos mieleen tulee myöhemmin jokin hyvä kirja, niin vinkkaa minulle sitten. Ei haittaa, vaikka et vielä keksisikään mitään. Minullakin menee omat haastekitjat ensi vuoden puolelle.

Emma-Karoliina kirjoitti...

tää on kyl ihana kirja! ensin olin kans vähä epäluulone, mut onneks luin, koska tää kirja oli tosi hyvä. tosi samaistuttava. ja se loppu oli tosi koskettava.. :)